Winkelmand

Blog

Ogen laseren: alles wat je wilt weten over ooglaseren.

Door 4 februari 2020Nog geen reacties
ogen laseren

Ogen laseren.

Je wilt je ogen laten laseren, maar zijn je ogen eigenlijk wel geschikt voor een ooglaserbehandeling? Hoe weet je welke lasertechniek het meest veilig is? Heb je nooit meer een bril nodig? En wat zijn ongeveer de kosten voor het laten laseren van je ogen? Bekijk de vragen en antwoorden hieronder.

Hoe veilig is een ooglaserbehandeling?

Het blijft een ingreep en daar kleven altijd risico’s aan, maar bij een laserbehandeling grijp je aan de buitenkant van het oog in, dus de risico’s zijn van weinig verstrekkende gevolgen. Ondanks gebruik van preventieve antibiotica bestaat de kans op een ooginfectie. Een goede controle na de behandeling is dan ook noodzakelijk om hierop tijdig in te grijpen. De apparatuur is tot in de perfectie doorontwikkeld waardoor veel complicaties zoals de gedecentreerde behandeling tot het verleden behoren. Een goed verantwoord vooronderzoek voorkomt ook veel complicaties. Wanneer je het niet aandurft kan je altijd nog gewoon contactlenzen blijven dragen.

Zijn er cijfers bekend over opgetreden complicaties bij ooglaserbehandelingen?

Nee, die zijn moeilijk te berekenen omdat de kans op complicaties afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de ervaring van de behandelend oogarts, de toegepaste lasertechniek en hoe streng het vooronderzoek wordt gedaan. Het blijft een commerciële business en sommige oogklinieken gaan soepeler om met de uitkomst van een vooronderzoek. Zo is de kans op complicaties groter wanneer bijvoorbeeld iemands pupilomtrek groter is dan een bepaalde waarde. Technisch kan de operatie uitgevoerd worden, maar de kans op bijwerkingen is beduidend groter. De behandeling kan in een dergelijk geval afgeblazen worden.

Wat zijn nog meer redenen om een ooglaserbehandeling niet toe te passen?

In het algemeen worden oogsterktes tot min zes behandeld, daarboven is een ooglaserbehandeling minder veilig. Je moet ouder zijn dan achttien jaar en je oogsterkte moet al twee jaar stabiel zijn. Medicijngebruik kan ook een belemmerende factor zijn. Bij een zwangerschap of bij het geven van borstvoeding wordt ook vaak negatief advies gegeven.

Wat is de meest veilige ooglasertechniek?

De prk-behandeling blijkt de meest veilige techniek te zijn. In Nederland wordt ook de lasik-behandeling aangeboden. Het voordeel van de lasik-behandeling is dat het herstel sneller verloopt, er is minimale pijn en je kunt hogere sterktes dan min zes aanpakken. Echter bij de lasik-behandeling wordt een flapje in het hoornvlies gesneden. Door dit luikje doet de laser zijn werk, waarna het flapje weer teruggelegd wordt. Het nadeel van deze behandeling is dat het flapje centraal verkleeft en niet vast groeit. Dat wil zeggen dat je je leven lang het risico loopt dat het flapje loskomt. Dit geldt vooral voor mensen die ruwe sporten of beroepen beoefenen. Het visuele eindresultaat is bij de prk-behandeling doorgaans ook iets beter.

Waarom is de prk-behandeling veiliger dan de lasikbehandeling?

Het is de eerste en daarmee de meest beproefde ooglaserbehandeling. Maar de belangrijkste reden is dat bij de prk-behandeling de ogen anatomisch gezien intact blijven. Bij de prk-behandeling wordt de toplaag (epitheel) van het hoornvlies verwijderd. Na de ooglasercorrectie in de dieper gelegen laag (stroma) groeit het epitheel weer volledig aan. Het voordeel hiervan is dat het oog zijn biomechanica behoudt. Het nadeel is dat je na de behandeling even de natuurlijke beschermlaag moet missen, wat zorgt voor meer gevoeligheid. Deze gevoeligheid verschilt overigens sterk per persoon.

Hoe verloopt het herstel bij een ooglaserbehandeling?

Als twee ogen in één keer een prk-laserbehandeling krijgen, kun je na drie à vier dagen weer voldoende functioneren. Na een week heb je ongeveer tachtig procent van je normale zicht. Na drie tot vier weken heb je volledig zicht.

Heb je na een ooglaserbehandeling nooit meer een bril of lenzen nodig?

De vertesterkte kan volledig worden gecorrigeerd. Maar een leesbril vanaf het 45ste jaar zal wel nodig zijn. Daarom zijn ooglaserbehandelingen het meest geschikt voor personen tussen de achttien en 45 jaar. Boven de vijftig zijn meervoudige lensimplantaten mogelijk. Hiermee kun je zowel veraf als dichtbij weer scherp zien.

Hoeveel kost een ooglaserbehandeling?

De kosten voor ogen laseren lopen erg uiteen. Soms ben je iets minder dan duizend euro kwijt per oog, maar in veel gevallen zit je toch tussen de duizend en tweeduizend euro.

En hoeveel kosten implantlenzen?

Per kliniek zit er een groot prijsverschil tussen lensimplantaties. Per oog kun je zo’n duizend euro kwijt zijn, maar dit kan ook oplopen tot drieduizend euro.

Ooglaseren in het buitenland, wel of niet doen?

Oogartsen in het buitenland kunnen een hoge kwaliteit afleveren. Het probleem zit echter in de afstemming tussen het vooronderzoek, de laserbehandeling zelf en de nazorg. Voor een optimale behandeling heb je, voor eventuele vragen of complicaties, contact met de behandelend oogarts. Dat gaat nogal eens mis wanneer je een ooglaserbehandeling in het buitenland laat doen. Daarom kiezen veel Nederlanders uiteindelijk voor een oogziekenhuis waar een team van oogartsen altijd paraat staat om vragen te beantwoorden of om tijdig in te grijpen bij eventuele complicaties.

Deze tekst is goedgekeurd door optometrist Martin Struijk (specialisatie refractiechirurgie), verbonden aan OoglaserCentrum Drechtsteden.

De waardering van love2see.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 18 reviews.