Winkelmand

Blog

Poep oog!

Door 6 mei 2019december 9th, 2019Nog geen reacties
Hordeolum

Een ‘poep oog’ ofwel hordeolum is een abces in een kliertje van het boven- of onderooglid. Het abces ontstaat acuut en wordt meestal veroorzaakt door een bacterie. In 90% van de gevallen is dat de stafylokok. Een hordeolum wordt ook wel ‘strontje in het oog’ of ‘stiegje’ genoemd. Bij een hordeolum wordt het ooglid rood en dik. Het is vaak erg pijnlijk. Soms zit er op de zwelling een geel puskopje.

Een hordoleum kan aan de buitenkant en aan de binnenkant van het ooglid voorkomen. Een hordeolum wordt soms ook wel verward met een chalazion (ook wel gerstekorrel genoemd). Een chalazion is een zwelling in een talgklier net boven of onder de rand van het ooglid. De zwelling ontstaat doordat de afvoer van de talgklier verstopt is. Een chalazion doet geen pijn. Het voelt als een bobbeltje in het ooglid. Meestal verdwijnt de chalazion vanzelf. Dit duurt doorgaans een paar weken. Gebeurt dit niet, dan kan de zwelling verwijderd worden via een klein sneetje (dit doe je uiteraard niet zelf). Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving.

Een hordeolum wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking van de ooglidrand, ook wel blepharitis genoemd. Een strontje ontstaat meestal bij een lage weerstand. Een hordoleum is besmettelijk. Het is dus belangrijk om goed je handen te wassen als je het strontje hebt aangeraakt.

Meestal is de behandeling van een hordeolum niet nodig. Vaak verdwijnen ze vanzelf. In de meeste gevallen doordat het puskopje vanzelf opengaat, zodat de pus eruit kan. De pijn verdwijnt dan onmiddellijk. De genezing van het strontje kan wat versneld worden door een paar keer per dag een warm kompres op het oog te leggen voor ongeveer tien minuten. Dit bevordert de “rijping” van het strontje. Probeer nooit zelf het strontje met de vingers uit te drukken.

Een strontje gaat meestal binnen een paar weken vanzelf weg. Duur het langer en is een strontje heel hardnekkig? Ga dan naar de huisarts. Die kan vertellen wat je het beste kunt doen, zodat het strontje in het oog snel verdwijnt.

Wanneer je zo’n poepoog voelt aankomen, gebruik dan het Therapearl Oogmasker. Het verlicht, en voorkomt de verstopping in de kliertjes dat een dik gezwollen oog als gevolg heeft.

Laat een bericht achter

De waardering van love2see.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 18 reviews.